Το ταξίδι που ονειρευόμαστε
Διαλέξαμε το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου για τις διακοπές μας γιατί πιστεύουμε είναι η πιο όμορφη περίοδος του καλοκαιριού. Όλα γίνονται πιο γλυκά, πιο ήσυχα, προετοιμάζοντας την είσοδο στο φθινόπωρο που ακολουθεί. Καλοκαίρι λοιπόν στην Κω με τα χρώματα και τα αρώματα που χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά νησιά. Ο καιρός πολύ ζεστός, η θάλασσα με θερμοκρασία 25-27ο C περίπου, διάφανη, γαλάζια με όλες τις καθαρές αποχρώσεις να ενώνονται με το γαλάζιο του ουρανού.
Επιλέγουμε να κολυμπάμε στην παραλία του ξενοδοχείου Atlantis γιατί νοιώθουμε ασφαλείς με τις αποστάσεις που τηρούνται ανάμεσα στις καρέκλες και την απλωσιά που δίνει το μεγάλο μέτωπο στη θάλασσα. Η σκιά των δένδρων, η φροντίδα από το προσωπικό για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, η γαλήνη του χώρου, μας δίνουν την ηρεμία και ησυχία που έχουμε ανάγκη για να ξεκουραστούμε. Τα παιδιά με τα βότσαλα σχεδιάζουν στην άμμο και ξετυλίγουν ιστορίες θαλασσινές με γοργόνες, ιππόκαμπους, βάρκες και γενναίους ψαράδες.
Σχεδιάζουμε κάθε μέρα την εκδρομή της επόμενης και κρατάμε κάποιες για περισσότερη χαλάρωση στο ξενοδοχείο. Υπάρχουν ωραίες επιλογές που προτείνει η αρχηγός του πρακτορείου μας σε πολύ ενδιαφέροντα μέρη της Κω όπως η Zia με την υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Έχουμε την περιέργεια να γνωρίσουμε τα γηγενή είδη, τα φυτά, τα ζώα – κότες, χήνες, πάπιες, γαϊδουράκια, πρόβατα και κατσίκες, χελώνες, κουνέλια, σκαντζόχοιροι και παγώνια- που κατοικούν σ’ αυτό τον υπέροχο χώρο. Σχεδιάζουμε και μια ημερήσια εκδρομή στο ηφαιστειακό νησί της Νισύρου. Μια μέρα θα την αφιερώσουμε να γνωρίσουμε τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Θα ξεναγηθούμε στο μουσείο του, το ιατρείο του, θα περιπλανηθούμε στον βοτανικό κήπο του. Ο Άλαν είναι γιατρός και νοιώθει μεγάλο σεβασμό για τον «Όρκο του Ιπποκράτη». Το ξενοδοχείο προσφέρει τη μεταφορά με δικό του λεωφορείο στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω,
http://hippocraticfoundation.org/.
Διαβάσαμε ότι ο όμιλος Koullias Hotels έχει αναλάβει ως χορηγός την ανάπτυξη και συντήρηση του φημισμένου βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη. Ο όμιλος ανέλαβε να επικοινωνήσει τις αξίες και τις αρχές του Ιπποκράτη «Πατέρα της σύγχρονης Δυτικής Ιατρικής» στα θέματα υγείας και ευζωίας εδώ και 2.500 χρόνια, επίκαιρες όσο ποτέ. Αύριο σχεδιάζουμε περιπέτεια με αδρεναλίνη στα ύψη για όλη την οικογένεια στο Lido Water Park
http://www.lidowaterpark.com/gr. Θεαματικές τσουλήθρες, πισίνες, νερό σε εκδοχές που εντυπωσιάζουν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θεματικά θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα και ένα από τα πιο μοντέρνα στην Ευρώπη.
Τα βράδυα καταλήγουμε μετά το δείπνο πάλι στην παραλία γιατί η ατμόσφαιρα είναι πολύ ρομαντική και ήσυχη. Αυτή τη φορά στο beach bar του ξενοδοχείου Atlantis, για ένα ποτήρι κρασί που το λατρεύουμε. Σε κάθε μέρος επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τις γηγενείς ποικιλίες και τις οινικές προτάσεις γιατί είναι πολιτιστικός πλούτος του κάθε τόπου. Πόσο μάλλον στην Κω, όπου η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στην Κω έχει ρίζες στα αρχαία χρόνια. Παραδοσιακά τα αμπέλια της βρίσκονταν κυρίως στο μέσο του νησιού στη δημοτική ενότητα Δικαίου, στις βορινές πλαγιές του ομώνυμου βουνού. Η καλλιέργεια των αμπελιών στο νησί της Κω έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ο περίφημος Κώιος οίνος ήταν γνωστός και φημισμένος πριν 4000 χρόνια στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το κρασί ως θεραπευτικό μέσο και πρότεινε να πίνουν μαύρο δυνατό κρασί. Το θεωρούσε μέρος της υγιεινής διατροφής, βοηθό στην επούλωση πληγών, ιδανικό μέσο ανάμιξης με φάρμακα για την καλύτερη πρόσληψή τους από τον ασθενή, ενώ το πρότεινε για τη θεραπεία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων. Στην Κω, πατρίδα του πατέρα της ιατρικής, το κρασί συνεχίζει να κατέχει μία σημαντική θέση ως προς την ποιότητα του παραγόμενου οίνου, με την ανάπτυξη αμπελώνων. Σύγχρονα οινοποιεία είναι το οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ και οι Αμπελλώνες Τριανταφυλλοπούλου
https://koswinery.gr/.
Ο τρύγος για τα σταφύλια γίνεται από αρχές Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη. Η συλλογή τους γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες. Οι αμπελώνες της είναι φυτεμένοι με τις ελληνικές ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και τις διεθνείς: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet, Sauvignon, Grenache Rouge, Syrah, Tempranillo. Δοκιμάζουμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό κρασί αλλά μας έχει κερδίσει το Αθήρι και το Ασύρτικο γι’ αυτό θα πάρουμε μαζί μας να έχουμε όταν γυρίσουμε στο σπίτι. Θα ετοιμάσουμε μια ελληνική σαλάτα και συνοδευτικά και θα θυμηθούμε τις όμορφες διακοπές μας στο Atlantis.
Τα παιδιά γνώρισαν και ενθουσιάζονται με το αναψυκτικό της Κω. Λέγεται «
κανελλάδα» και είναι εκχύλισμα ξύλου κανέλας με ζάχαρη. Παγωμένο είναι δροσερό και γλυκό μια διαφορετική επιλογή από τα συνηθισμένα και πολύ καλύτερη. Θα μάθουμε να το κάνουμε σπίτι όταν επιστρέψουμε. Ζητήσαμε τη συνταγή στην υποδοχή του ξενοδοχείου και μας την έδωσε πολύ πρόθυμα η υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων σχέσεων.
Ναι, ο COVID-19, έχει αλλάξει τη ζωή μας, μας έχει φοβίσει και μας έχει περιορίσει. Πήραμε την απόφαση να υλοποιήσουμε τις διακοπές που είχαμε προγραμματίσει για το όμορφο νησί της Κω. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί νοιώθουμε ασφαλείς, τηρούνται τα πρωτόκολλα, μας βοηθάνε με πληροφόρηση σε όλα και κάνουμε τις πιο όμορφες εκδρομές με ασφάλεια,
https://www.youtube.com/watch?v=QV4k_ue7R0Q (ATLANTIS COVID-19 Policy & Prevention measures-Action Plan) . Άξιζε τον κόπο και χαίρομαι που τα παιδιά επιμένανε και μας πείσανε. Του χρόνου πάλι στην Κω, στο ξενοδοχείο Grand Blue της αλυσίδας Koullias Hotels για νέες περιπέτειες και δραστηριότητες στην Κω.
Συγγραφή: Άντα Καραγιάννη, Praxis Plus